Om rugby

 • Är Rugby och Amerikansk Fotboll samma sport?

Ofta drabbas rugbyspelare av att svenskar blandar ihop rugby och amerikansk fotboll. Och visst har de vissa likheter, men när jag får frågan vad som skiljer brukar jag säga att de skiljer sig ungefär som hockeyn skiljer sig från bandyn. Dvs det finns en hel del saker som påminner om varandra, men samtidigt är det verkligen vitt skilda sporter.

Utmärkande särdrag för rugbyn:

 • Ett flödande, kontinuerligt spel som kan fortsätta även efter ett fel har begåtts ifall det förfördelade laget anses kunna få en fördel av att fortsätta.
 • Målet ser ut som ett H, där poäng görs genom att sparka bollen över ribban, resp lägga ner bollen bakom mållinjen.
 • Bollen är oval, utan sömmar och utan vass spets.
 • Man kan inte byta ut hela laget (och bytt är bytt) så alla spelare måste kunna hantera det mesta, både i försvar och anfall.
 • Hårda skydd är inte tillåtna, och det finns också en maximal tjocklek på de mjuka skydden. De flesta spelar med enbart tandskydd.
 • I rugby får man inte hindra någon som inte har en boll i händerna.
 • Rugby spelas verkligen i hela världen och i alla åldrar, och en relativt stor andel av spelarna är kvinnor.

 

 • Hur ser planen ut?

Planen påminner om en fotbollsplan, fast med förlängda målstolpar och ett fösöksområde som sträcker sig ett 10-22 meter bakom mållinjen. Det är också här man gör försök.

Linjen bakom försöksområdet kallas död-boll linje och får inte passeras i spel med bollen, och passerar bollen eller bollbäraren sidlinjen (att kliva på den är att passera) leder det till inkast.

Övriga linjer är 22-meters linjerna och de streckade 10-meters och 5-meters linjerna samt mittlinjen, som samtliga går parallellt med mållinjen. Parallellt med sidlinjerna finns de streckade 5- och 15-meterslinjerna som används vid inkasten.

Alla linjer har förstås sin egen användning i vissa lägen av spelet.

planens mått och linjer
planens mått och linjer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Hur ser spelet ut?

Rugby i grundversionen spelas med 15 man på plan från respektive lag, där samtliga positioner har ett namn och en uppgift att fylla. Matchen spelas i två halvlekar om 40 minuter, med bara en femminuters paus emellan.

Spelet startar genom att ena laget sparkar bollen från mittlinjen och mot motståndarna. Så snart bollen passerat 10-meterslinjen får spelare från endera laget fånga bollen och börja spela. Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen och av samtliga spelare som inte är offside. Det som här särskiljer rugby från alla andra sporter är att bollen inte får passas frammåt, utan måste passas bakåt eller parallellt med mållinjerna.

Rugby spelas även i 10- och 7-mannavarianter på full plan och samma regler, men med kortare halvlekar, vilket ger ett snabbt och intensivt spel.

7-mannarugby är den version av rugby som kommer vara med i sommar-OS från och med 2016 (Rio de Janeiro).

 

 • Hur gör man poäng?

Poäng kan fås på ett antal olika sätt. Det som ger mest poäng är att göra ett försök, där bollen kontrollerat läggs ner bakom mållinjen. Ett godkänt försök ger 5 poäng och rätten att sparka en målspark på mål. Målsparken görs någonstans längs en tänkt linje från försöket och parallellt med sidlinjerna. Om målsparken placeras ovanför ribban och mellan stolparna får man ytterligare 2 poäng.

Poäng kan man också få genom att sparka på mål utifrån planen, antingen från en straff eller med en drop-kick i öppet spel. Dessa målsparkar genererar 3 poäng.

 

 • Vad finns det för positioner? Och vad gör de?

Samtliga positioner har ett nummer och ett namn, ofta blandar man i Sverige de svenska och engelska namnen.

Nedan listas först det engelska och sedan det svenska namnet.

 1. Loose head Prop / Pelare
 2. Hooker / Kratsare
 3. Tight head Prop / Pelare
 4. Lock / Andraled
 5. Lock / Andraled
 6. Flanker / Flanker
 7. Flanker / Flanker
 8. Number eight / Åtta
 9. Scrumhalf / Klunghalv
 10. Flyhalf / Uthalv, ”Tia”
 11. Wing / Vinge, Ytter
 12. Inside center / Förstecenter
 13. Outside center / Andrecenter
 14. Wing / Vinge, Ytter
 15. Full back / Fullback

Man får utöver detta ha sju spelare på bänken, som bara får bytas in en gång.

Nummer ett till åtta är forwards och är de som utgör klungan i fasta situationer. De är starka och uthålliga och jobbar till synes outtröttligt med att binda in motståndarna för att ge utrymme för backarna att hitta luckor att springa igenom. Även om även forwards givetvis kan passa och springa igenom för att göra försök.

Nummer nio till femton är backar, där nian och tian har en särställning som spelfördelare. Backarna är goda passare och har en betoning på snabbhet, för att vid rätt tillfälle se en lucka att attackera i full fart. Självklart är det även viktigt att backarna kan försvara och tackla väl i situationer man-mot-man (eller kvinna-mot-kvinna). Sista ledet i försvaret är fullbacken som ofta ensam får ta hand om motståndare som brutit igenom försvarslinjen.

Så här ser en normal uppställning kring en klunga ut. Mörka laget har insättning (bollen) och är uppställda för attack.

Positioner
Positioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Hur fungerar offsideregeln i rugby?

Offsidelagarna är en avgörande del av rugbyns regler, och de förklarar också existensen av några av övriga regler. Samtliga spelare på planen får sparka på, passa och springa med bollen, men för att få ge sig in i spelet i tex en pass eller tackling får spelaren inte vara offside.

Offside är man om man står framför bollen när den spelas av det egna laget. Laget utan boll har ingen offside i öppet spel, men så snart en situation uppstår i spelet där mer än tre spelare är inblandade (tex ruck eller maul) uppstår offsidelinjen som en tänkt linje bakom sista fot på de egna spelare som gett sig in i situationen och har direkt  eller indirekt kontakt med bollen.

I inkast- och straff-situationer finns också en offsidelinje som ska indikeras av linjedomarna.

 

 • Vad använder man för utrustning?

Den utrustning som krävs för att få spela rugby är ganska begränsad:

 • en rejäl och tålig rugbytröja
 • shorts i slitstarkt material
 • strumpor
 • fotbollsskor

Sedär, där är allt du behöver!

Komplettera sedan med tandskydd och ev tejp för effektens skull, så har du möjlighet att se riktigt galen ut på bild (och spara dina tänder).

Numera är det även tillåtet att spela med vissa, godkända, mjuka skydd med en maximal tjocklek. Dessa finns främst som axel/bröstskydd (shoulder pads) och mjuka hjälmar.

 

 • Hur startade rugby? Hur kom sporten till Sverige?

Rugbyns historia är lång och vindlande och det finns flera historier och teorier om hur rugby kom till, men helt säkert är att det ursprungligen har samma rötter som fotboll.

En väl spridd historia handlar om den 16-årige William Webb Ellis som under en fotbollsmatch 1823 ska ha tagit upp bollen med händerna och sprungit med den ända in i mål. Williams internatskola låg i Rugby i Storbritannien, som fick ge namn åt den nya sporten. (Vandringspokalen som man nu gör upp om vart fjärde år i Rugby World Cup heter William Webb Ellis trophy.)

Första matchen i Sverige spelades 1931 på Stockholm Stadion mellan besättningarna på två brittiska fartyg, och under 30-talet bildades flera klubbar i Stockholmsområdet.

1943 spelades det om det första officiella SM-tecknet (herrar).

Damlag började startas i början av åttiotalet, och 1983 spelade de om det första officiella SM-tecknet för damer. Detta var också en av de första nationella damtävlingarna i världen.

 


Följande har tagits direkt och kopierats från Svenska rugbyförbundet.

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaRugbyforbundet/Utveckling/Rugbyhurfunkardet/

Annonser